Despang Architekten
shopping
theory
theory
impression
impression
elements
elements
reception
reception

This project adds a special local grocery store to the “List” neighborhood, as the part of the city, where the environmental movement has originated. The project contributes to the sustainable neighborhood in a both typological and architectural way. Situated in the midst of a dense urban environment with limited parking it encourages customers to walk or bike to get groceries. The PV`s  on the roof which harvest the majority of the consumed electricity as the efficient cooling components inside with closable night time lids are not architectural but energy performance devices, whereas the building enclosure’s intention is to be simultaneously “eco- and archifriendly”. The center is formed by two independent volumes, one housing the beverage and the one the grocery part. The grocery box building is built with a high insulation, perlite filled hollow brick, which is sheathed with a vegetative/ceramic green façade, with the planted ivy eventually acting as a thermal buffer, improving the micro climate and protecting against graffiti. The green glass mosaic entrance welcomes a world of sustainable merchandise, which is presented in an open plan interior with exposed structural systems. The correspondence to the adjacent “Mini” car dealership is taken care of through the manifestation of the beverage part of the program as an urban loggia, which is materialized by a mesh membrane screen. This skin protects the transparent/ translucent volume below from overheating, carries the signage, and gives the volume presence and typological significance. Due to the nature of the materiality the dynamic perception of this skin changes with the progression of the daytime/seasonal/weather related conditions. Under the covered parts, the loggia serves as a meeting place for a chat on the buildings plinths, or as a café.

Jibi grocery store